Кога ќе ги прашате љубителите на тестото што најмногу сакаат, во повеќето случаи одговорот ќе биде пицата.
Но, оние кои се грижат за линијата или сакаат да ослабат, најмногу ќе го одбијат овој италијански специјалитет, со образложение дека „брашното дебелее“.
Едно време, тоа беше популарна пица со база од карфиол, која родителите им ја „наметнаа“ своите деца, а сега имаме апсолутен гурмански хит – пица со пилешка основа!
Состојки:
400 грама пилешко филе
1 главица кромид
1 јајце
малку сол
малку сув зачин
маслиново масло
1 свежа пиперка
2 свежи домати
100 грама свежи шампињони
150 грама кашкавал
Подготовка:
Пилешкото филе исечете го на коцки, па мелете го во блендер. Додадете една глава сецкан кромид, јајце, малку сол и сув зачин. Комбинирајте сè добро.
Тавата за пица премачкајте ја со масло, а потоа спуштете ја мешавината од месо, израмнете ја така што ќе ја наполни тавата и печете 20 минути на 200 степени.
Извадете ја тавата за печење од рерна, ставете излупен домат, сецкан свеж домат, свежи шампињони исечени на лисја, свежа пиперка исечена на ленти на месната основа, па посипете со сирење и вратете ја во рерна десет минути да се пече.