Ова е РЕЦЕПТ НА ЛЕТОТО! Панакота со малини, торта по која сите се ПОЛУДЕА!

Освежителна овошна панакота (Пана Кота) направена од свежо овошје, совршена за топол летен ден.
Панакота, што во превод значи варена павлака, е италијански кремаст и лесен десерт кој се подготвува од слатка павлака и шеќер, а се згуснува со желатин.
Можете да го ароматизирате десертот по ваш избор, а ванилата и јагодата одат најдобро.
Состојки:
500 мл слатка павлака
2 дл млеко
5 лажици шеќер
1 кесичка ванилин шеќер
1 кесичка желатин
4 лажици вода
300 гр малини (може и јагоди)
3 дл вода
5 лажици шеќер
30 г желатин
Подготовка:
Прелијте го желатинот со вода и оставете го да набабри.
Ставете павлака, млеко и шеќер во тенџере и почекајте да зоврие. Повремено мешајте.


Напомени:
Панакотата се прави од слатка павлака, затоа се нарекува така. Но, се подразбира дека можете да ја направите како што сакате – можете да комбинирате павлака со млеко. Прилагодете ја количината на шеќер по вкус. Наместо малини , можете да користите друго црвено овошје или мешавина.
Кога ќе проврие, тргнете го од оган, а потоа измешајте ванилин шеќер и желатин. Промешајте за да се раствори желатинот.
Истурете ја смесата во калапи или чаши.
Оставете да се олади на собна температура, а потоа ставете го во фрижидер да се зацврсти.
Ако брзате, ставете го во фрижидер или во замрзнувач. За слојот со малини, ставете малини, шеќер и 2 дл вода во тенџере.
Кога ќе зоврие, измешајте го желатинот разматен во 1 дл вода.
Гответе неколку минути на тивок оган, мешајќи. Изладете ја смесата со повремено мешање, а потоа прелијте ја зацврснатата панакота.

Повторно ставете во фрижидер да се излади сè убаво. Кога ќе служите, украсете по желба.
Еве предлог за уште еден начин на подготовка:

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.