Ова е оригиналниот рецепт за грав од ЈНА. Ќе има вистински вкус бидејќи сите мерки во рецептот се прецизни до грам, така што нема простор за грешка.
Сите состојки се добро познати и често се користат во регионалната кујна. Единственото нешто што може да ви привлече око е говедското месо наместо она што сме навикнати да го гледаме во грав – суво свинско месо или колбас. Се разбира, можете да го ставите она што повеќе ви се допаѓа.
Запршката ќе му даде густина, а само кон крајот кога ќе ја додадете може да го промешате гравот. Ако го направите тоа порано, зрната може да се распаднат и да се претворат во каша. За да го подготвите овој рецепт, можете да користите било каков сув грав.
Состојки:
120 гр грав
8 гр брашно
25 гр црвен кромид
1 чешне лук
10 гр моркови
лажица доматен концентрат
100 гр говедско месо
20 мл масло
Мелен црвен пипер (на врв на нож)
Црн бибер (на врв на нож)
прстофат суви лисја од магдонос
еден ловоров лист
сол
Подготовка:
Гравот потопете го во соодветна количина ладна вода и чувајте го на ладно место да кисне 1-3 часа.
Потоа исцедете ја водата во која се наоѓаа гравот, ставете го во тенџере, налејте ладна вода и варете 10-15 минути откако ќе зоврие.
Во меѓувреме на дел од загреаното масло додадете половина од ситно исечканиот кромид и морков исечен на помали коцки или рендан, малку пропржете, па додајте го месото претходно одвоено од коските и исечкано на коцки.
Сè заедно динстајте додека не испари водата, тргнете го од оган и оставете го на страна.
Исцедете ја водата од сварениот грав, па додајте половина од ситно исечканиот кромид и динстаното месо што сте го ставиле на страна.
Покријте со топла вода за да ги потопат состојките и варете со повремено додавање топла вода додека сè не омекне.
Загрејте го преостанатото масло, додадете брашно и пржете додека не порумени. Кога брашното ќе порумени, тргнете го од оган и додадете пипер и ситно сечканиот лук.
Кога гравот ќе омекне, додадете го ловоровиот лист, концентратот од домати претходно измешан во топла вода, посолете и додајте го приготвениот сос додека постојано го мешате гравот за да не се формираат грутки.
Гответе го гравот со запршка на тивок оган уште 20-30 минути. Кога ќе завршите со готвењето, додадете бибер, магдонос и по потреба повеќе сол.