Печени, не варени: Меки и крцкави њоки од тава кои одлично се сложуваат со секој сос

Ако ви здосадија класичните њоки, пробајте ги без готвење, печени во тава! За да бидат однадвор крцкави, а внатре меки, доволно е само десет минути на умерен оган.
Доколку немате време да направите домашни њоки од компири, ќе можете да купите. Испечете ги во тавче и прелијте со малку фин сос или прелијте ги со домати, посипете со сирење и кратко печете ги во рерна.
Њоките одлично се вклопуваат со песто, говедско месо и сос од печурки, или се сецкаат во темен сос. Печените њоки можат да послужат и како замена за тестенини, компири или ориз во пролетните салати со многу зеленчук, диви билки и зачини.
Состојки за печени њоки:
500 гр њоки од компир
1 лажица путер
1 лажица масло
Подготовка:
Во тавче растопете ги путерот и маслото и кога ќе се загреат додадете ги њоките. Внимавајте тавата да не се преполни – њоките треба да се наредени во еден слој.
Печете ги њоките на умерен оган, често мешајќи за да не изгорат, околу 15 минути. Кога ќе добијат боја и ќе станат крцкави, послужете ги со омилениот сос.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.