Потребни состојки:
2 лажици масло
1 голем кромид исечен на тенки прстени
4 чешниња лук (сецкан)
2 лажички мајчина душица (користете сушен зачин)
400 гр свежи домати (исецкајте го на ситни коцки)
1/4 лажичка сол
1/4 лажичка бибер
100 гр брашно од леблебија
180 мл млеко
50 гр рендано сирење (по можност чедар)
1 јајце ( жолчката и белката се користат одделно)
2 лажички оцет
1 лажичка сода бикарбона
Подготовка:
Накратко (околу 3 минути) издинстајте го кромидот и мајчината душичка во маслото. Додадете половина чаша вода и домат. Додадете сол и бибер, а потоа нека продолжи да врие. Кога ќе се згусне структура на сосот тргнете ја на страна.
Во друг сад, истурете го брашното, додадете млеко и лажица масло, сол и бибер. Додадете рендано сирење и жолчка од јајце, па добро измешајте. Додадете оцет и сода бикарбона, а потоа повторно промешајте.
Изматете ја белката од јајцето со миксер за да добиете цврста пена. Потоа измешајте го со смесата од брашното (не мешајте силно). Добиената смеса ќе биде потенка како за палачинки и веќе вафлата е спремна за печење. Печете околу пет минути, додека бојата не стане златно кафеава.
Ставете ги вафлите во чинија и врз нив истурете сос од домат и кромид. Ако сакате, можете да послужите пржени јајца со вафли.
Уживајте во здраво и вкусно јадење!
Пронајдете не на следниве мрежи: ©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.