Пилешко со брокула и сусам

Потребни состојки:
-500 г пилешко филе
-1 лажица мед
-сол, бибер
-1/2 лимон
-3 лажици маслиново масло
-1 чешне лук
-300 г брокула
-1 лажица пржен сусам


Начин на подготовка:
Пилешкото исечете го на коцки и ставете го во сад. Додадете го медот, посолете па полејте со сок од лимон. Потоа додадете една лажица маслиново масло и убаво измешајте.
Оставете да се маринира 10 до 20 минути.
За тоа време, подгответе ја брокулата така што ќе ја ставите во солена, зовриена вода. Малку нека се повари, а потоа убаво иседете. Оладете ја под млаз студена вода за да сочува зелената боја.
Во поголема тава оставете да се загрее две лажици маслиново масло, па додадете го пилешкото месо. Гответе додека не добие златна боја, повремено мешајте. Додадете го истолчениот лук и брокулата, па уште малку гответе.
Кога ќе биде готово, на јадењето посипете од сусамот и послужете додека е топло.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.