Имате желба да јадете пица, но обрнувате внимание на внесот на калории и хранливата вредност на храната? Нема проблем! Решението е здрава и вкусна верзија во која наместо тесто користите карфиол
Ако сакате поздрава верзија на пица, угаснете го гладот со вкусен рецепт во кој се користи карфиол наместо обично тесто. На тој начин нема да бидете повредени од здравите навики во исхраната, а ова е многу вкусен и здрав рецепт, пренесува IndianExpress.
Радика Карле ги објави рецептот и упатствата за подготовка на ова јадење на својот Инстаграм профил, па пробајте дали е достојна замена.
Состојки:
1 главица карфиол
1/2 чаша рендана моцарела
1/4 чаша рендан пармезан
1/2 лажиче оригано
сол
1/4 лажиче лук
2 големи јајца
1/4 чаша сос од пица
пиперка, печурки, тиквички и кромид
Постапка:
Загрејте ја рерната на 200 степени. Ставете ја хартијата за печење во плехот за печење. Исечете ја карфиолот и пасирајте кратко во мешалка додека не добиете фина смеса.
Потоа, карфиолот испарете го на кратко, околу пет минути. Покријте со капак и оставете да се излади. Потоа во голема чинија измешајте ладен карфиол со 1/4 шолја моцарела, пармезан, оригано, сол, лук и јајца.
Се шири смесата на хартија за печење, формирајќи круг во форма на пица. Ставете го во рерна 20 минути.
Потоа извадете и премачкајте со сос од пица, додадете го зеленчукот и остатокот од моцарелата и вратете во рерна уште 10 минути.