Состојки:
– 1 конзерва црвен грав (околу 400 гр)
– 1 кромид
– 1 чешне лук
– 1 лажичка мелен ким
– 1 лажичка мелен коријандер
– 150 гр свежи печурки
– 1 лажичка сенф
– магдонос
– сушен зачин од билки
– сол, бибер
– масло
Подготовка:
Пропржете го ситно исечканиот кромид на масло околу пет минути додека не омекне.
Потоа додадете го ситно исечканиот лук, па ким и коријандер и пржете мешајќи околу една минута.
Додадете ги шечурките (што е можно поситно исечкани) и пржете околу пет минути додека не испари целата течност.
Исцедете го гравот и изгмечете го со виљушка.
Измешајте ја мешавината од печурки, сол, зачини, бибер, сенф и ситно сечкан магдонос и сè добро измешајте.
Направете плескавици и извалкајте ги во брашно.
Загрејте тава за скара во која сте истуриле малку масло, ставете ги плескавиците и печете ги пет минути на едната страна, па свртете ги полека и од другата страна уште пет минути.
Подгответе ги бургерите по ваш вкус.
На здравје!