Плескавици од зеленчук

Состојки:
– 450 гр замрзнат зеленчук (моркови, грашок, пченка)
– 250 гр црвен грав (мала конзерва)
– 1 зелена тиквичка
– 3 компири
– 1 јајце
– 10 лажици брашно
– презла
Подготовка:
Сварете го замрзнатиот зеленчук во солена вода, а потоа исцедете го. Излупете ја тиквичката, изрендајте ја и сварете ја во солена вода. Исцедете го гравот од конзервата.
Исцедете го варениот компир, а потоа додадете едно јајце, зеленчукот, гравот и додадете брашно, постојано мешајќи.
Смесата треба да биде густа за да може да се обликува рачно.
Потоа обликувајте плескавици со влажни раце, извалкајте ги во презла и пржете ги во врело масло од двете страни додека не поруменат.
Може да ги печете и во рерна, без да ги извалкате во презла. Обликувајте ги со малку масло на дланките, ставете ги на хартија за печење во плех и печете ги во загреана рерна на 180 степени Целзиусови по 10-тина минути од секоја страна или додека не се потпечат по ваша желба.
Послужете ги со риба или во сендвичи со свежа зелена салата.
Добар апетит!

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.