Избегнувајте да ги миете
Пред употреба на зеленчукот и овошјето, задолжително е добро да се измијат под млаз млака вода за да се отстранат сите штетни микроорганизми од нивната површина.
Особено ако купувате зеленчук и овошје кои се прскани, а за да ги отстраните пестицидите, можете да ги држите некое време во топла вода.
Од друга страна, постојат и оние намирници кои не треба да се мијат.
Еве за која храна станува збор:
Печурки
Печурките добро ја апсорбираат водата, па затоа не е добра идеја да ги миете, или уште полошо, да ги чувате потопени во вода. Многу брзо ќе ја изгубат еластичноста и ќе станат поподложни на расипување.
Доколку се многу валкани, брзо поминете ги низ водата и избришете ги со хартиено марамче кое ќе го впие вишокот течност. Во спротивно, правило е дека почвата се отстранува од габата со четка.
Тестенини
Врвните готвачи велат дека треба да се забрани миењето на тестенините, бидејќи на тој начин се отстранува скробот кој подоцна е потребен за сосот добро да се соедини со тестенините. Варените тестенини може да се стават под вода само доколку се наменети за салати, а во случај на подготовка на други јадења не е потребно да се мијат.
Јајца
Лушпата од јајцето често содржи специјална обвивка за заштита на јајцето од бактерии. Водата ја уништува таа заштита, па јајцата не е добро да се мијат, иако по правило ретко се мијат, има и такви кои тоа го прават повремено.