Подобро и од бурек! Солени похувани палачинки со мелено месо

Состојки
• 8 печени палачинки
• 450 гр мелено месо (мешано)
• 1 кромид
• 175 гр кисела павлака
• путер
• 1 лажица мајчина душица (алтернативата е магдонос)
• сол
• бибер
• масло за пржење
• 2 јајца
• брашно
• трошки од леб


Подготовка
1. Ситно исецкајте го кромидот и лесно пропржете го во путер или масло. Додадете мелено месо и пржете со постојано мешање. Зачинете со мајчина душица, сол и црн пипер. Промешајте го кремот за да ја направите смесата убаво кремаста. Потоа зачинете ја смесата уште еднаш.
2. Палачинките премачкајте ги со мешавината од месо и завиткајте ги нагоре.
3. Изматете јајца во чинија. Ставете брашно и трошки од леб во посебни чинии. Палачинките превртете ги прво во брашно, па поминете ги низ јајцата и на крај превртете ги во трошки. (Доколку е потребно, поправете ги палачинките со чепкалки за заби.)
4. Во голема тава, загрејте многу масло и лажица путер и пржете ги палачинките со повремено (внимателно) превртување додека не добијат златно жолта боја.
5. Извадете ги палачинките и оставете ги на кујнска хартија да се исцедат.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.