Полнети панцероти од компир – сочен ручек од кој сите ќе бараат уште

Љубителите на рецепти со компир ќе уживаат во овие вкусни, полнети панцероти.
Наместо класични панцероти од тесто, направете си ги од компир, а наполнете ги со салама, пармезан и вкусни додатоци по желба.
Рецептите со компир немаат крај, а овој може да си го додадете на листа на омилени.
Потребни состојки:
600g варени компири
100g пармезан
2 лажици маслиново масло
250g брашно
Магдонос
Сол и бибер
Салама и кашкавал по желба

 

View this post on Instagram

 

I calzoni di #patate filanti sono facili e veloci da preparare e saranno sicuramente un successo. Ripieni con formaggio e prosciutto o con verdure di stagione, si preparano in padella in pochi minuti! INGREDIENTI 600g patate bollite sale pepe 100g parmigiano olio d’oliva (2 cucchiai) prezzemolo 250g farina (aggiungere se necessario) prosciutto cotto provola PREPARAZIONE 1. Bollite le patate in acqua bollente o in microonde, poi schiacciatele aggiungendo sale e pepe. 2. Aggiungete l’olio d’oliva, il parmigiano e gradualmente la farina. 3. È importante lavorare l’impasto avendo sempre a portata di mano della farina. 4. Formate dei medaglioni con una tazza e farcite con prosciutto e formaggio. 5. Piegate il medaglione su se stesso formando un calzone. 6. Cuocete in padella per circa 4 minuti per lato con dell’olio d’oliva. In alternativa cuocete in forno a 180° per 20 minuti. #cookist #cookistrecipe #passionecucina #delicious #foodaddict #food #foodlovers #foodporn #italiafoodporn #italianfoodlovers #recipe #italianrecipe #foodart #tasty #tastyfood #gnammy #italiafood #cucinamediterranea #foodzie #cucinare #foodpornitaly

A post shared by Cookist (@cookist) on


Начин на подготовка:
Сварете ги компирите, изгмечете ги и додадете зачини.
Додадете маслиново масло, пармезан и постепено додавајте од брашното.
Измешајте ја смесата со лажица па со раце, а потоа развлечете ја со сукало на работна маса. На рацете имајте брашно за да не ви се лепи смесата.
Направете кругови со поголема чаша или сад.
На кружните исечоци редете парче салама и кашкавал, преклопете на пола и на краевите притиснете неколку пати со прстите.
Ставете ги на тава и пржете ги 4 минути на секоја страна, на малку маслиново масло или печете ги 20 минути на 180 степени.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.