За припрема на овој рецепт не ви е потребно многу време, но ни пари. Полнетите солени палачинки се многу вкусни, а еве како да ги припремите.
За припрема на тестото е потребно:
– 300 мл. млеко
– 2 јајца
– 100 гр. брашно
– масло за пржење
– малку сол
За фил:
– 100 гр. сирење
– 100 гр. шунка
– 1 лажичка павлака
За прелив:
– 1 јајце
– 1 лажичка кисела павлака
– малку млеко
– малку кашкавал
Начин на подготовка:
1. Изматете ги јајцата, додадете малку сол, млекото, брашното и малку масло и потоа добро промешајте. Пржете ги палачинките во тефлонска тава.
2. Во сад, измешајте го сирењето, шунката и павлаката.
3. Со вака подготвениот фил наполнете ги палачинките, свиткајте ги и наредете ги во тепсија, претходно премачкана со масло или обложена со хартија.
4. Изматете го јајцето со павлаката и млекото и прелијте ги палачинките, а врз нив наредете малку рендан кашкавал.
5. Печете на 200 Целзиусови степени околу 30 минути, додека палачинките не добијат златножолта боја.