Посни лиснати ролнички со зелка

Иако во маркетите и пекарите се достапни различни печива, она што го правите во вашата кујна е далеку повкусно
Пецивата се најчестиот избор за појадок во нашите краишта. Покрај тоа, тие се идеални како послужување за изненадни гости, вечера или ужина. Иако во маркетите и пекарите се достапни различни печива, она што го правите во вашата кујна е далеку повкусно.
Едно од нив се посните пецива со зелка, на кои нема да им одолеат ниту најмладите, кои важат за пребирливи кога е храната во прашање.


Состојки:
500 грама лиснато тесто
Зелка
1 главица кромид
3 чешниња лук
Сол
Бибер
Сусам
50 мл масло
Подготовка:
Кромидот исечкајте го на ситни коцки, празот на тенки полукругови, а лукот изгмечете го. Во длабока тава загрејте го маслото, па ставете ги сите зеленчуци со малку вода да се издинстаат.
Исчистете ја, измијте и ситно исечкајте ја зелката.
Во пржениот кромид додадете ја зелката, посолете и побиберете по вкус и сè заедно кратко пропржете.
Оставете го филот на страна да се излади.
Лиснатото тесто развлечете го во тенок правоаголник.
Рамномерно нанесете го филот и свиткајте во ролат.
Се сече на ролнички долги околу 7 см и се редат во плех обложен со хартија за печење. Премачкајте со вода и посипете со сусам.
Печете ги на 200 степени околу 25 минути или додека не поруменат.
Готовите кифлички оставете ги малку да се изладат, па послужете ги.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.