Посни похувани риби: Одличен предлог како да ја направите омилената храна

Посно похување во пиво со пченкарно брашно и гриз од пченка (палента).
Вака може да се направи било каков вид риба (морска, од река, а одлично е и за сите видови флети), посни ќофтиња, тиквични, модар патлиџан, печени пиперки и уште многу други видови зеленчук.
Состојки:
– 1кг. риба
– 3 лажици брашно
– 2 лажици палента
– 1 лажица ситна црвена пиперка
– 1 лажица сенф
– 2 прстофат сол
– малку бибер
– 200/230мл. кисела вода
– 200гр. презла
– масло за длабоко пржење, околу 600мл.


Подготовка:
Рибата исецкајте ја како што ви одговара, исушете ја во салфетка и посолете. Направете смеса од сите наведени состојки, освен презлата.
Ставете ги парчињата риба во подготвената смеса, а потоа во презлата. Пржете на жешко масло, доколку се поголеми парчињата, поставете ја температурата на ринглата на средина. Послужете со маринада од лук, лимон, компир салата или помфрит.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.