Денес на пазарот има многу видови мандарини, од кои сите се сметаат за хибриди на мандарини.Мандарините се популарно цитрусно овошје делумно поради нивниот силен, сладок вкус. Имаат репутација дека се генерално послатки од портокалот. Ова ги прави вкусен и здрав десерт.
Како и сите цитрусни овошја, мандарините се богати со витамин Ц. Тие исто така имаат умерено количество на витамин А, со 100 грама мандарини кои ви обезбедуваат приближно 14% од дневниот препорачан внес на витамин А.
<
Пријавени се и здравствените придобивки од консумирањето кора од мандарина. Кората содржи супер-флавоноид, или антиоксиданс, наречен тангеретин. Супер-флавоноидите се покажаа ветувачки во студиите како ефикасен начин за намалување на холестеролот.
Некои други здравствени придобивки од мандарини вклучуваат:
Здравје на кожата
Имањето здрави нивоа на витамин Ц во вашето тело е поврзано со здрава кожа. Витаминот Ц се покажа дека игра витална улога во тоа како вашето тело произведува колаген. Колагенот е она што ја прави нашата кожа да изгледа младешки. Исто така, докажано е дека витаминот Ц може да спречи и лекува оштетување на кожата предизвикано од изложување на сонце.
Здравје на очите
Друга придобивка од високата содржина на витамин Ц во мандарините е нејзината поддршка за здравјето на очите со одложување на почетокот на катаракта и макуларна дегенерација поврзана со возраста. Постојат докази дека витаминот Ц и другите хранливи антиоксиданси можат да помогнат во одржување на вашите очи здрави подолго време.
Здравје на срцето
Петгодишното истражување на повеќе од 500.000 возрасни лица покажа дека консумирањето најмалку половина чаша свежо овошје еднаш дневно може значително да го намали ризикот од кардиоваскуларни болести. Учесниците кои јаделе овошје дневно имале приближно 33% помали шанси да умрат од срцев или мозочен удар. Мандарините се одлична опција за секојдневно консумирање овошје.