Домашни чипови од тортиља – необичен и вкусен оброк.
Состојки:
225 гр пченкарно брашно
150 гр брашно од бело пченица
лажица сецкан лист од магдонос
2 лажички чили (со услов да додадете други зачини по вкус)
1 лажичка сол
1 лажица масло
2 – 2,5 дл топла вода
Подготовка:
Од состојките замесете средно меко тесто и поделете го на осум дела. Се сече секое парче во чинија. Ставете ја фолијата во пртвата и врз неа распоредете ги тортиљите исечени на триаголници.
Печете на средна топлина кратко од двете страни. Потоа пржете ги на врело масло. Послужете со сос по ваш избор, на пример оној во кој клучна состојка е кремот или пире од домати со додавање на оригано. Ако не сакате, не мора да ги пржите тортиљите веднаш по печењето во првотнот, но можете да го направите подоцна.