На пролет сакаме сè со рабарбара!
Познатиот готвач Џејми Оливер создаде совршен пијалок со џин со рабарбара
Овој освежителен пијалок има прекрасен вкус како пролетта
Освежителен пијалок во топла пролетна вечер е нешто навистина прекрасно и релаксирачко. Сметаме дека новата креација на sвездениот готвач Џејми Оливер е многу вкусна: џин со рабарбара! Има вкус како пролетта да се истурила директно во шишето. Погледнете како да го направите овој вкусен пијалок
Состојки:
300 гр рабарбара
1 портокал
1 лажичка паста од ванила
150 гр кафеав шеќер
750 мл сув џин
Тегла од 1 литар
– за послужување:
тоник (секогаш 3 пати повеќе од количината на џин)
парчиња портокал или лимон
View this post on Instagram
Подготовка:
1. Загрејте ја рерната на 160 степени.
2. Измијте ја рабарбарата, отсечете ги дрвените краеви доколку е потребно и исечете ја на парчиња од 3 см. Наредете сè во сад за печење со димензии 30 х 35 см. Потоа додадете го шеќерот и пастата од ванила. Потоа излупете ја кората од портокал, додадете ја и исцедете го сокот над неа. Измешајте сè добро.
3. Печете 20 до 25 минути или додека не започне да омекнува, а потоа извадете го од рерна и оставете да се излади.
4. По ладењето, ставете ги сите состојки, вклучувајќи ја и течноста од огноотпорниот сад, во стерилизирана тегла од 1 литар. Истурете го џинот и цврсто затворете ја теглата. Лесно протресете го за да се измеша сè добро.
5. Чувајте на ладно и темно место 3 до 4 дена за да дозволите аромите да се помешаат. Потоа истурете ја смесата назад во празното шише џин. Можете да го чувате на ладно и темно место еден месец.
6. Послужете го џинот, на пример, со тоник во сооднос 1 : 3, коцки мраз и парче портокал или лимон. Кога служите, истурете го џинот преку сито, така што само чистата течност ќе заврши во чашата.