Најпознатиот готвач во Грција и пошироко, Акис Петрецикис го сподели рецептот за највкусен домашен помфрит, кој отсега секогаш ќе го правите според овој рецепт.
Состојки:
1 литар вода
оцет
сол
два средни компири
5 лажички масло
свежо оригано
мајонез
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 230 степени Целзиусови.
Ставете го тенџерето на среден оган, додадете вода, оцет, сол и оставете ја да зоврие.
Излупете ги компирите и исечкајте ги на тенки ленти.
Ставете го во тенџере и варете ги 10 минути.
Извадете го со лажица и префрлете го во плех за печење.
Додадете маслиново масло во тавата и добро промешајте за да се подмачкаат.
Печете ги во рерна 20 минути.
Потоа префрлете ги во сад, додадете сол, малку оригано над него и промешајте со шпатула.
Послужете го со мајонез.