Рецепт за баклава со вишни

Оваа сочна и освежителна баклава ќе ве освои за многу кратко време.
Рецепт за баклава со вишни
Потребни состојки:
половина килограм тенки кори
4 јајца
350 грама шеќер
200 милилитри масло
150 грама презла
1 прашок за печиво
300 грама вишни од компот
200 милилитри вода
1 ванилин шеќер


Начин на подготовка:
Измешајте ги јајцата, маслото и половина од количината шеќер, а потоа додајте ги презлата и прашокот за печиво.
Во сад за печење со димензии 40 цм х 25 цм, наредете четвртина од корите, па премачкајте со половина од смесата со јајца, ставете дел од вишните и покријте ги со кора.
Повторете ја постапката додека не ги потрошите сите состојки, а најгоре треба да има кора.
Печете на температура од 185 °С околу 45 минути, додека горната кора да добие златно-жолта боја и да биде крцкава.
Сварете ги водата, шеќерот и ванилиниот шеќер, а потоа прелијте ја испечената баклава.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.