Кокосовиот колач е омилен десерт за многу луѓе. Овој рецепт за кокосова торта што се топи во уста, а готов е за половина час, исто така сведочи дека наједноставните работи најчесто се најдобри.
Оваа торта е особено погодна за лето, бидејќи не е потребно да се вклучува рерната за да се подготви.
Состојки за фил:
750 мл млеко
3 лажици шеќер
2 кесички пудинг во прав
250 гр путер
200 гр кокосови снегулки
80 гр шеќер во прав
250 мл слатка павлака
За кората:
200 гр бисквити
250 мл млеко
За украсување:
250 мл слатка павлака
50 гр кокосови снегулки
Подготовка:
Истурете го млекото во шерпата и додадете го шеќерот, а во посебен сад одделете малку млеко што ќе го измешате со пудинг во прав
Постојано мешајте додека не се згусне пудингот. Исклучете ја ринглата на која готвите и додајте млеко во прав во пудингот, мешајќи постојано. Додадете путер, шеќер во прав и кокосово брашно, а потоа комбинирајте ги сите заедно.
Оставете 10 минути да се излади.
Изматете ја слатката павлака и додадете половина во добиената мешавина од кокос и пудинг. Потопете ги бисквитите во млеко и наредете ги во плех за печење.
Кога ќе ги распоредите бисквитите, додадете го филот, па одозгора ставете ја слатката павлака и ситно распоредете ја. Целата торта посипете ја со малку кокос.
Оставете да отстои во фрижидер 2 часа.
на коцки со саканата големина и уживајте!