Рецепт за посно похување

Со помош на овој фантастичен рецепт можно е и пухување за време на пост. Една состојка е клучна за да не се распадне смесата при пржењето.

Во тек се Божикните пости, а пред нас е и Бадник, но тоа не значи дека треба да се откажете од омилената храна. Вообичаено, луѓето не јадат пржена храна за време на постот, но повеќе не мора да се откажувате од тоа задоволство. Направете посен пох од состојки кои ги има секој, а наместо јајца користете кисела вода. Ќе ја врзе смесата, па похот нема да се распадне при пржењето, туку ќе создаде убава и крцкава кора. Оваа смеса можете да ја користите и за пржење зеленчук, риба, сирење, месо…

Рецепт за посно похување

Потребни состојки:
3 лажици брашно
2 лажици палента
1 лажичка слатка пиперка
на врв на нож црвена пипер (блага)
1 лажица сенф
околу 230 мл кисела вода
презла
сол
бибер

Подготовка:
Измешајте ги брашното, палентата, црвената пипер, сенфот и киселата вода. Зачинете со сол и бибер, па добро измешајте. Во добиената смеса валкајте зеленчук или риба, а потоа ги валкајте ги и во презла. Пржете во длабоко масло кое добро сте го загреале, или во рерна на хартија за печење.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.