Рецепт за совршени тестенини со зеленчук: Може да ги јадете за ручек или вечера, а ќе ги подготвите за 15 минути

По празниците, добро ќе ви дојде лесен оброк, а овој едноставен рецепт ќе ви помогне брзо да го подготвите
Велигденските празници се зад нас, така што рецептот за лесен и пријатен оброк добро ќе му дојде на вашиот стомак по „тешката“ храна.
Со денови имавте полна трпеза со разни деликатеси, претежно месо и слатки, а сега организмот „бара“ нешто лесно и вкусно.
Овој едноставен рецепт за тестенини и зеленчук, кој ќе го подготвите за 15 минути, ќе го воодушеви вашето чувство за вкус, но и стомакот, по празниците.
Може да го направите за ручек, но и за вечера.
Состојки:
300 гр тестенини
2 главици (поголеми) кромид
1 (голем) морков
1 конзерва пченка
1/2л неутрална павлака за готвење
1 прстофат босилек
Бибер, сол и сув зачин по желба
1 лажичка сечкан магдонос


Подготовка:
Ставете ги тестенините во еден литар вода каде ќе додадете малку сол за да ги сварите. Исечете го кромидот на коцки, ставете малку масло во тавата, и кога ќе се загрее, додадете го кромидот исечкан на мали коцки.
Изрендајте го морковот, исчистете ги тиквичките и исечете ги на коцки. Кога кромидот малку ќе се издинста, додадете го ренданиот морков и сецканите тиквички. Додадете сол.
По пет, шест минути, кога тиквичките ќе омекнат, додадете ја пченката и зачините (бибер, сув зачин и босилек). Оставете да поврие уште две или три минути и додадете ја павлаката, па варете сè заедно уште пет минути.
Во меѓувреме, процедете ги тестенините што веќе сте ги зготвиле и додадете ги со бавно мешање во сосот што сте го направиле.
Одозгора поросете со сецкан магдонос.
Ова јадење без месо ќе го разгали вашето тело по празниците.
Пријатно!

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.