Рецепт за сочна турска салата од грав

Турската салата му ја должи својата сладост на преливот на кој се додава таан, како и на пирето од грав, кое ги комбинира аромите и вкусовите на сите состојки.
Рецепт за сочна турска салата од грав
Потребни состојки:
150 грама зготвен грав
1 мал кромид
20 грама ситно сечкан магдонос
1 или 2 тврдо варени јајца
1 домат
За прелив за салата:
2 лажици таан
2 лажици оцет
сок од половина лимон
2 чешниња лук
4 лажици маслиново масло
1 лажичка сол
1/2 лажичка мелен ким
1 лажица зготвен грав
Начин на подготовка:
1. Измешајте ги таанот и оцет и мешајте со жица за матење додека не исчезнат грутките. Потоа додајте ги сечканиот лук, кимот и солта и едната лажица грав што претходно ќе го изгмечите за да добиете пире. Постепено додавајте од течноста од зготвениот грав и мешајте. Преливот треба да биде мазен, но не течен. На крајот, додајте сок од лимон и постепено додајте го маслиновото масло додека мешате.
2. Исечете го кромидот на мали коцки, потоа посолете го и по неколку минути исплакнете го и исцедете го вишокот вода. Ставете го гравот во чинија за сервирање и додајте ги кромидот, исечканиот домат и вареното јајце. Нанесете го преливот од таан рамномерно на сè што е во чинијата и украсете со сечкан магдонос и парчиња лимон.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.