Се надеваме дека наскоро доаѓаат вистинска пролет и потопли денови. Затоа, оставете го овој сад со кокос да предизвика температури над 20 степени и уживајте во сонцето. Првично, идејата беше сад за смуди „Рафаело“, но решивме да пренесеме рецепт за сладолед од банана со додавање топчиња кокос и кокос, путер од кокос, лисја од бадем и експандиран амарант плус неколку јагоди, бидејќи јагодите сега се ставаат насекаде.
Само накратко да ви ја објасниме разликата помеѓу садот за смути и сладоледот од банана (nice cream). Двете имаат зрели, замрзнати банани за основата, сепак, садот за смути се подготвува со додавање малку течност во форма на билен пијалок, додека сладоледот од банана се подготвува исклучиво од замрзнати банани, без додадена течност. Тој е малку подебел и постуден и трае подолго во форма на сладолед. Двете се служат веднаш бидејќи многу брзо се топат.
Може и не мора да правите топчиња од кокос, но тие дефинитивно ќе го збогатат овој сад, и визуелно и по вкус. И ќе останете со топка за подоцна уживање.
Состојки:
3 банани
2 лажици снегулки од кокос (рендан кокос)
дополнително: 1 лажица кокосов путер, кашу путер или бланширан путер од бадем, снегулки од бадеми, топчиња од кокос, експандиран амарант.
Подготовка:
Исечете зрели банани на прстени и замрзнете ги. Извадете ги замрзнатите прстени од замрзнувачот и веднаш ставете ги во блендер и измешајте ги во кремаст сладолед. Додадете снегулки од кокос и кратко измешајте. Послужете веднаш со додатоци.
ТОПКИ КОКОС
Состојки:
2 чаши снегулки од кокос
1/4 шолја сируп од агаве (може и помалку ако не ви се допаѓа премногу сладок)
1/3 чаша стопено масло од кокос
2/3 чаши бланширани бадеми
2 лажици путер од кокос
Подготовка:
Ставете снегулки од кокос во блендер и мешајте додека не почнат да ослободуваат маснотии. Додадете ги преостанатите состојки и измешајте. Смесата ќе започне да се комбинира со текот на времето. Ќе биде потребно да се запре мешалката неколку пати и да се отстрани мешавината од ѕидовите. Пред да ги формирате топчињата, смесата ставете ја во фрижидер околу. 15 минути. Формирајте топки и тркалајте ги во кокос снегулки. Чувајте го во фрижидер додека не ги сервирате.