Доколку често го јадете, добро би било да ја намалите неговата употреба. За да го доведете вашето тело до совршенство, потпирајте се на советите на регистрираната диететичарка д-р Мелиса Митри во Zenmaster Wellness и нутриционистката Julia LaPiana Evarts, во Plantable.
Компирите се одличен извор на многу витамини, минерали и антиоксиданси, но како што вели поговорката, премногу добри работи понекогаш се лоши работи. Експертите затоа советуваат умерено консумирање на овој зеленчук.
„Скробниот зеленчук што треба да се избегнува доколку сакате рамен стомак е белиот компир“, вели Митри. Белите компири имаат многу висок гликемиски индекс (GI), што е мерка за тоа колку брзо храната ќе го зголеми шеќерот во крвта, објаснува таа.
„Повисокиот GIзначи дека многу брзо го зголемува шеќерот во крвта“, продолжува Митри. „Со текот на времето, ако шеќерот во крвта продолжи да расте, тоа може да ве изложи на ризик од воспаление и зголемување на телесната тежина, особено во пределот на стомакот. Таа, исто така, забележува дека „белиот компир и најкалоричниот скробен зеленчук“, а наместо тоа препорачува опции со пониски калории како што се слатки компири и тиквички.
Евартс додава дека „најдобар начин“ да се ослободите од салото на стомакот е да ги отстраните шеќерот и преработената храна од исхраната. Таа исто така вели дека иако „зеленчукот со скроб е често слабо оценет затоа што содржи повеќе јаглехидрати од нивните пријатели без скроб“, сепак е полн со витамини, минерали и влакна „кои се добри“ за нас. Трикот, вели таа, е да се балансираат храната со скроб и без скроб. „Внимавајте на вашата чинија и чувајте ги креациите со скроб на околу 25% од вашата чинија“, советува таа.
Сè на сè, зеленчукот со скроб, како што се пченката, зелениот грашок, цвеклото и, се разбира, компирот се од витално значење за нашето здравје – важно е само да ги јадеме умерено за здраво слабеење.