Само треба да го пробате овој рецепт за сочно пилешко со маслинки и лимон

Пред употреба, задолжително исплакнете го солениот лимон со остатокот од солта и обрнете внимание на дозата бидејќи киселината не исчезнува толку лесно
Ќе ви требаат:
5 чешниња лук
¼ лажичка шафран
½ лажички ѓумбир во прав
1 лажичка црвен пипер
½ лажички мелен ким
½ лажички куркума
сол и црн пипер
6 пилешки бутови и 6 крилца
2 лажици маслиново масло
3 средни лука
1 стапче цимет
8 маслинки каламата
8 зелени маслинки
1 голем или 3 помали солени лимони
240 мл пилешки парчиња и сок од половина лимон
1 лажица сецкан магдонос


Подготовка:
Измешајте сецкан лук, шафран, ѓумбир, црвен пипер, ким и куркума. Додадете лажичка сол и бибер. Поховајте го пилешкото со подготвената мешавина на зачини, покријте го и ставете го во фрижидер да маринира три до четири часа. Загрејте го маслото во тава со дебело дно. Додадете го пилешкото и пржете од сите страни додека не порумени. Додадете тенко исечен кромид во тавата и вриејте на тивок оган околу 15 минути мешајќи додека не зарумени. Додадете стапче цимет. Вратете го пилешкото во тавата. Исчистените маслинки наредете ги во тава. Исечете ги солените лимони на четвртини и исечете ја кората на ленти и додадете ја во тавата. Измешајте свеж сок од лимон и пилешки парчиња и прелијте со пилешкото. Покријте и ставете го на тивок оган и варете околу 30 минути. Посипете со сецкан магдонос и послужете.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.