Ламбада е вкусна торта со вкус на чоколадо и портокал, која на многумина ќе им ги врати спомените од детството.
Оваа легендарна торта уживаше особена популарност во текот на 90-тите и раните 2000-ти, а за да ја спасиме од заборав, во продолжение ви претставуваме едноставен рецепт.
Потребни состојки:
Бисквит
6 јајца
150 гр шеќер
150 гр обично брашно
0,5 кесички прашок за пециво
Желе од портокал
1 л сок од портокал
50 гр шеќер
3 кесички пудинг од ванила
Бел крем
500 мл млеко
50 гр шеќер
50 гр обично брашно
200 гр путер
Слој од бисквит
150 гр петит бисквити
150 мл ладно млеко
Глазура
100 гр чоколадо за готвење
70 гр путер
Подготовка:
Бисквит
Одделете ги белките од жолчките. Измешајте ги жолчките и шеќерот и додадете мазно брашно измешано со прашокот за пециво. Од белките направете снег и додајте го во смесата. Печете го бисквитот на 180 степени околу 20 минути, додека не порумени.
Желе од портокал
Во сок од портокал згответе пудинг од ванила измешан со шеќер, а потоа уште топол прелијте го врз бисквитите. Оставете го целосно да се стегне.
Бел крем
Брашното и шеќерот се варат во млеко, по можност на пареа. Се остава да се излади, па се додава омекнатиот путер и се меша додека не се добие мазен крем. Намачкајте ги петит бисквитите.
Врз белиот крем наредете ги бисквитите натопени во млеко и оставете го колачот да се излади.
Завршница
Покријте ја тортата со чоколадната глазура која сте ја стопиле на пареа. Оставете го преку ноќ и дури потоа исечете.
По желба парчињата можете да ги украсите со парченце портокал, мандарина, лимон и лист нане.
Пронајдете не на следниве мрежи: ©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.