Подготовката на овој вкусен и декоративен крем од тиква е многу едноставна …
Потребно е:
200 г пире од печена тиква
100 мл сок од портокал
изрендана кора од 1 портокал
2 г желатин
300 мл слатка павлака
2 лажици мед
цимет во прав
гранола, за посипување
Подготовка:
– Сокот од портокал загрејте го и во него растопете го желатинот. Додадете го пирето од тиква, медот и циметот. Оставете го да се излади.
– Одвоите малку од смесата и тргнете ја на страна.
– Изматете ја слатката павлака и постепено додадете ја во изладената смеса.
– Добиениот крем распоредете го во чаши за сервирање и тоа прво ставете од делот што го одвоивте без слатка павлака (тоа е потемниот долен дел што се гледа во чашите), а потоа тој со слатката павлака и ставете ги во фрижидер да се изладат убаво.
– Пред да го послужите кремот одозгора посипете со гранола или пак со препечени ливчиња бадеми.