Ако баравте лесен рецепт за посните денови, овие солени пченкарни стапчиња се одличен избор.
Солени пченкарни стапчиња: Здрава закуска за посните денови
Потребни состојки:
180 г бело брашно
180 г пченкарно брашно
1 лажичка сол
1 ќесичка прашок за пециво
370 милилитри пиво
2 лажици масло
семиња по избор
посен мајонез
Начин на подготовка:
Измешајте ги сувите состојки.
Потоа додадете го пивото и маслото и измешајте добро.
Раширете го тестото со сукало и сечете на парчиња.
Оставете го на работната површина околу 15 минути.
Потоа, стапчињата префрлете ги во плех за печење. Добро премачкајте ги со посен мајонез и додајте семиња по избор.
Оставете ги да стојат во плехот околу 5 минути.
Потоа, печете ги на 180 степени додека не поруменат.
Можат да бидат свежи неколку денови.