Јапонската кујна има неколку десерти, а едно од нашите омилени се дефинитивно палачинките за суфле. Меки, лесни и воздушни, овие палачинки едноставно се топат во устата, а вие веднаш ќе ги препознаете по нивниот изглед. Иако за нивна подготовка се користат слични состојки како и за американските палачинки, палачинките за суфле се разликуваат во неколку детали.
Меки палачинки што се топат во устата
Прво, нивната мека текстура се добива со одвојување на жолчки од белки. Белките се матат одделно во цврсто тесто и потоа внимателно се додаваат во остатокот од смесата. Тие се исклучително меки бидејќи воздушните меури ја задржуваат својата форма одвнатре, а резултатот е неверојатно воздушна текстура, како суфле.
Друга работа на која треба да обрнете внимание е начинот на кој ги печете. Тавата мора да се загрева рамномерно и да не е многу жешка. Ќе ги печете подолго од обичните палачинки за да не се печат само однадвор и да останат сурови одвнатре. Трикот за совршени палачинки за суфле е веднаш да ги покриете со капак, а кога едната страна ќе се испече, свртете ги на другата и повторно покријте ги додека не се пече рамномерно тестото.
ПРОИЗВОД ЗА СУФЛЕ ПАЛАЧИНКА – НАЈНОВИОТ ХИТ ОД ЈАПОНИЈА
Може да послужите палачинки за суфле со различни додатоци, од додатоци од чоколадо, разни овошја до сладолед и крем. И за дополнителен пресврт, послужете ги во форма на плескавици!
Бургер за палачинки суфле (или сендвич за палачинки за суфле) не е навистина нов во Јапонија. Грам палачинки, глобална франшиза на овие јапонски палачинки, ги служи со кремови со различен вкус, од јагода и чоколадо до чизкејк од кокос и боровинка. Јапонскиот ресторан Пандора Бургер ги прави со шлаг и разни додатоци како јагоди, банани, па крем од ванила, прелив од чоколадо