Тајната на најдобриот домашен леб

Денеска ви предлагаме рецепт за најкрцкавиот домашен леб, а сигурни сме дека често ќе го правите на овој начин.
Однадвор е неодоливо крцкав, а внатре мек, како што можете само да посакате.
Дури и ако сте почетник, можете да го направите тоа.
Пробајте и уживајте!

Состојки:
400 мл млака вода
20 гр свеж квасец
750 – 800 гр. брашно
1 лажичка шеќер
1/2 лажичка сол
30 мл маслиново масло
Подготовка:
Квасецот издробете го во млака вода и додадете го шеќерот и измешајте.
Оставете да се запени, па додадете масло, брашно и сол. Прво 700 гр. брашно, а потоа малку за тестото да биде средно тврдо.
Добро обработете го (околу 10 минути) и оставете го да одмори. Протресете на даска посипана со брашно. Ракувајте со топката. Кружниот плех посипете го со брашно (на дното можете да печете хартија) и ставете ја топката во плехот.
Посипете со млака вода и просејте малку брашно преку тестото. Со остар нож исечете на неколку места и покријте 15 минути. Вклучете ја рерната на 220 степени и печете околу 45-50 минути за лебот да биде лесен и да добие убава крцкава кора.
Доколку сакате да омекне, попрскајте го малку со распрскувач и покријте го со крпа.
Погледнете чекор по чекор инструкции за подготовка:

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.