ТРИКОВИ ЗА МАКАРОНИ ОД РЕРНА КОИ ГОТВАЧИТЕ СИГУРНО НЕМА ДА ВИ ГИ КАЖАТ: Запомнете ги добро, сосот ќе биде побогат, а сирењето ќе се „растегнува“!

Тајната е во една неочекувана состојка и еден број кој прави голема разлика!
Ако сакате макарони и сирење, знајте дека постојат трикови на професионални готвачи кои го подигнуваат ова јадење на многу повисоко ниво!
Макароните се вкусни, брзо се готват, ги мешате со сос и ги печете во рерна за да добиете кора, но мора да внимавате да не ги правите најчестите грешки што нема да го стопат сирењето, или сосот ќе се „одвои“, односно маснотијата ќе плови на површината, ќе добиете масно јадење.
Прочитајте ги триковите на професионалните готвачи за подготовка на тестенини! Вистинските макарони и сирење започнуваат со подготовка на бешамел, сос од путер, брашно и млеко. Честопати луѓето го прескокнуваат овој чекор, а тоа е многу важно, скробот во брашното ќе спречи маснотијата да лебди на површината. Значи, прво направете бешамел – загрејте две лажици путер, додадете две лажици брашно, промешајте две минути на среден оган и потоа додадете околу 300 милилитри млеко. Промешајте и кога сосот ќе се изедначи, додадете го ренданото сирење/кашкавал.
Професионалните готвачи велат дека изборот на сирење е следната грешка што ја прават сите! Ако ве мрзи да рендате долго време, ќе земете помладо сирење, гауда, ементалер или слично, и брзо ќе биде подготвено, но помладите, а со тоа и полесните сирења, немаат многу вкус.
Затоа готвачите секогаш додаваат постаро, потемно сирење, потешко е да се ренда, но дава многу вкус.
Помладото сирење целосно ќе се стопи, но постарите, како што се чедарот, пармезанот, козјото или слично, ќе станат „растегливи“, но нема да се стопат.
Затоа готвачите користат „магична“ формула – односот на младо и старо сирење треба да биде точно 2: 1. Две третини од помекото сирење ќе обезбеди густ, кадифен сос, додека една третина од постарото сирење ќе му даде целосен вкус.
За крај, готвачите предлагаат две тајни состојки – црниот бибер совршено го нагласува вкусот на сирењето, а при подготовката на бешамелот додадете му лажичка сенф, ќе добиете зачинет сос со посилен вкус.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.