Како што се приближуваме до зимските месеци, можеби се чини дека заразувањето со некоја болест е неизбежно.
Без разлика дали се работи за обична настинка, грип или ковид, нашата ранливост на инфекции се зголемува во овој период од годината.
Постојат некои чекори што можете да ги преземете за да го ограничите ризикот од инфекција.
Еден ефикасен пристап е да се управува со внесот на витамини, особено витамин Ц, кој нуди широк спектар на здравствени придобивки.
Тие вклучуваат зајакнување на имунолошкиот систем, поддршка на психолошката функција, ублажување на замор и исцрпеност, заштита на клетките од оксидативен стрес и обезбедување на благосостојба на кожата, крвните садови, коските и ‘рскавицата.
Предупредувачки знаци дека имате недостаток на витамин Ц
Саманта Гринер, велнес експерт во SIMPly Supplements ги споделува најдобрите десет овошја и зеленчуци богати со витамин Ц.
Портокали
Тие се апсолутно полни со витамин Ц. „Обидете се да го додадете ова вкусно овошје во вашите житарки за појадок или да направите сочна овошна салата. Покрај витамин Ц, портокалите се богати и со фолати, калциум и магнезиум“, советува Гринер.
Домати
„Додадете домати во салати, тестенини и супи за да го зголемите внесот на витамин Ц“, советува Гренер. Богати се и со калиум и фолна киселина.
Брокула
Иако обично го готвиме или печеме овој разновиден зеленчук, Гринер вели дека најдобриот начин да се добие витамин Ц е брокулата да се јаде сирова или подготвена на пареа. „Совршена е за гарнир, исто така размислете да ја користите во супи и салати“, вели таа.
Пиперки
Пиперките се одлични за витамините Е и К, како и извор на влакна.
Јагоди
„Бобинките се одлично задоволство за зголемување на витаминот Ц во вашата исхрана. Додадете во житарките за појадок или само јадете ги сами“, советува Гринер.
Кељ
Често најавуван како „суперхрана“, Гринер вели дека кељот е преполн со витамини Ц и Е кои поддржуваат здрав имунолошки систем.
Прокељ
Зеленчук кој или го мразите или го обожавате, но нема сомнеж дека е многу важен кога е исхраната во прашање. „Овој зеленчук е одличен извор на витамини Ц и К. Јадете го печен, како прилог со месо или сиров во салата“.
Компири
Тоа веројатно не е првиот зеленчук на кој би помислиле кога станува збор за витаминот Ц, но всушност е одличен извор на витамин Ц, како и Б6, калиум и влакна, вели Гринер.
Црни рибизли
Овие ситни бобинки се полни со витамин Ц. Додадете ги во житарки, овошна салата или јогурт за вкусна ужинка.
Киви
Полн со витамин Ц, кивито е исто така одличен извор на витамин К и растителни влакна. „Одличен додаток на грчки јогурт или во смути“, додава Гринер.
Пронајдете не на следниве мрежи: ©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.