На 27 февруари започна Великиот или светиот пост кој трае седум недели и го навестува најголемиот христијански празник – Велигден, кој годинава се паѓа на 16 април.
Овој велигденски пост, според православните канони, се состои од два дела – Великиот пост (првите 6 недели) и Страсната седмица (последната недела – 6 дена).
Обично, се препорачува да се подготвите за постот однапред, идеално три недели претходно. Во овој период, пожелно е постепено да се намалува количината на месни производи, за подоцна да не му биде толку тешко на телото да се префрли на „полесна“ исхрана.
Исто така, пожелно е постепено да се отфрлаат млечните производи. Особено внимателни треба да бидат трудниците и доилките, децата, постарите и оние со проблеми со гастроинтестиналниот тракт доколку се одлучат да постат, а многу експерти советуваат да не ја менуваат вообичаената исхрана без консултација со лекар.
Што треба да знаете за оваа исхрана и како треба да постите по недели?
1-ва недела
Овој период се смета за најстрог. Првиот ден, 27 февруари, според најстрогите верски правила, храната треба целосно да се отстрани, што не е неопходно (ниту пак се препорачува од здравствена гледна точка), а од 28 февруари до 3 март, постот треба да биде на вода. Што значи тоа? Можете да јадете леб, сол, сушено овошје, јаткасти плодови, мед, суров зеленчук и овошје. Веќе на 4 и 5 март во исхраната можете да внесете топла храна која е дозволено да се „зачини“ со масло.
Од 2-ра до 6-та недела
Воден пост се препорачува во понеделник, среда и петок. Во вторник и четврток можете да се почестите со топла храна без масло, а за викенд – со масло.
Последната недела
Последната недела од Великиот пост, која ќе падне помеѓу 10 и 15 април во 2023 година, се нарекува Страсната седмица. Во овој период се пости на вода. Но, постојат исклучоци. Можете да јадете риба на празникот Благовештение (7 април) и Цветници (9 април).
Која храна е строго забранета за време на постот?
- Месо и полумесни производи;
- Млечни производи – путер и сирење;
- Јајца и производи кои содржат јајца;
- Риба и морски плодови (освен на празници);
- Растително масло;
- Алкохол (освен вино во нестроги денови);
- Храна со интензивен вкус (премногу солена или слатка храна, како и зачини);
- Кремови, преливи, сосови;
- Прејадувањето исто така не се препорачува.