Оревите се одлични за здравјето бидејќи се полни со растителни влакна, маснотии, минерали и витамини – а ова е само почеток на она што тие му го даваат на нашето тело.
Оревите се богат извор на омега-3 масни киселини, кои го намалуваат нивото на лош и го зголемуваат нивото на добар холестерол во крвта. Како резултат, редовната консумација на ореви може да ве заштити од кардиоваскуларни болести, мозочен удар, коронарна артериска болест и потенцијални опасности од срце.
Сите придобивки на оревите
Освен што го штитат срцето, јаткастите плодови, со содржина на омега-3 масни киселини, имаат моќ да спречуваат воспалителни болести, како што се астма, псоријаза, егзема и ревматоиден артритис. Во споредба со другите јаткасти плодови, тој се смета за најздрав, пред сѐ поради високата содржина на омега 3 масни киселини, но и поради двојно поголема содржина на антиоксиданти.
Ова овошје е толку богато со антиоксиданси што му помага на организмот во борбата против слободните радикали кои ги оштетуваат клетките и предизвикуваат многу болести, покажа истражувањето на Универзитетот во Пенсилванија.
Студијата покажа дека само седум ореви на ден се доволни за да се спречи развојот на срцеви заболувања. Зборувајќи за здрава храна за срцето, оревите се на врвот на листата.
Исто така, содржи моќен антиоксиданс мелатонин, кој обезбедува смирувачки ефект.
Затоа, не е изненадувачки што истражувањата покажаа дека редовната потрошувачка на ореви може да ги намали шансите за развој на дијабетес тип 2.
Оревите се добри за здравјето на мозокот
Сигурно не случајно оревот изгледа како мозок, а брчките и наборите на јадрото изгледаат како церебрален кортекс. Научно е докажано дека оревите навистина помагаат во развојот на мозочните функции.
Од научна гледна точка, оревите се богати со омега-3 масни киселини, кои се неопходни за здраво функционирање на мозокот. Затоа, нема сомневање во приказната дека оревот има корисен ефект врз најважниот орган на човечкото тело, што нè прави она што сме и управуваме со нашето тело и ум 24 часа на ден.