Четири знаци откриваат дека премногу пиете кафе

Вечерва на зајдисонце започнува светиот месец Рамазан, а муслиманите кај нас традиционално подготвуваат алва во пресрет на месецот Мубарак.
Алва е ориентален десерт, кој потекнува од Блискиот Исток. Како деликатес најраспространет е во арапските земји и на Балканот. Името доаѓа од арапскиот збор „халва“, што значи благо.
Во Македонија денеска традиционално се подготвува алва по повод ноќта на Мубарак и во пресрет на муслиманските празници, како и по повод Рамазан.
Алвата е слатко јадење направено од брашно, масти или шеќер и од сусам или други адитиви.

Состојки:

  • 100 гр. путер или маргарин
  • 100 гр. брашно
  • 100 гр. шеќер
  • 200мл. вода
  • 1 ванилин шеќер
  • ореви или кокос за декорација
    Подготовка:
    Првата работа што треба да ја направите е да стопите 100 грама путер и да оставите путерот целосно да се растопи. Потоа додадете 100 грама брашно. Мешајте ја смесата постојано 10 минути, внимавајќи да не изгори алвата.
    Во друго тенџере ставете 200 милилитри вода и 100 грама шеќер и додадете една кесичка ванилин шеќер. Потоа зовријте ја водата и шеќерот и додадете ги во смесата од путерот и брашното. По неколку секунди, почнете да ја мешате смесата за да не се формираат грутки.
    Кога алвата е готова, оставете ја да се излади неколку минути, а потоа обликувајте ја со лажица. На крај украсете ги парчињата алва со ситно сечкани ореви или кокос.
Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.