Храната со низок гликемиски индекс е клучна компонента на многу здрави диети поради својата способност да поддржува различни аспекти на доброто здравје.
Овие намирници се познати по побавното варење и апсорпција, што резултира со постепено зголемување на нивото на шеќер во крвта. Оваа карактеристика ги прави корисни за одржување на стабилно ниво на шеќер во крвта, што е особено важно за луѓето што се занимаваат со дијабетес или отпорност на инсулин.
Покрај тоа, вклучувањето на храна со низок гликемиски индекс во исхраната може да помогне во здравото губење на тежината преку промовирање на ситост, намалување на желбата за јадење и контролирање на нивото на холестерол.
Овес
Овесот се смета за храна со низок гликемиски индекс поради високата содржина на влакна и побавното варење, што доведува до постепено зголемување на нивото на шеќер во крвта. Во однос на губење на тежината, овесот е одлична опција бидејќи високата содржина на влакна промовира чувство на ситост. Згора на тоа, овесот содржи бета-глукан, еден вид растворливи влакна што е опширно проучуван за неговите ефекти за намалување на холестеролот.
„Овесот е високо хранлива храна со низок гликемиски индекс што може да биде одличен додаток во вашата исхрана. Ова се должи на неговата богата содржина на влакна, главно бета-глукан, кој го забавува варењето и апсорпцијата на јаглехидратите, што резултира со постепено зголемување на нивото на шеќер во крвта, што од сега па натаму го прави идеален избор за појадок кој има за цел да ја одржува енергијата во текот на денот“, вели таа.
Во однос на губење на тежината, растворливите влакна што се наоѓаат во овесот ја зголемуваат ситоста со формирање на гел во цревата, што помага да се намали севкупниот внес на енергија преку промовирање на ситост на долги периоди.
Мешунки
Мешунките се богати со диетални влакна, и растворливи и нерастворливи. Растворливите влакна помагаат во забавување на варењето и промовираат ситост. Ова може да помогне во контролата на тежината со намалување на вкупниот внес на калории и спречување на прејадување.
Мешунките се добар извор на растителни протеини и природно имаат малку заситени масти. Вклучувањето на мешунките во вашата исхрана може да помогне во намалувањето на нивото на ЛДЛ холестеролот (лошиот холестерол) и да го намали ризикот од кардиоваскуларни болести.
Бобинки
Бобинките, вклучувајќи јагоди, боровинки, малини и капини, се нискогликемиски намирници кои нудат различни здравствени придобивки и можат да поддржат здраво слабеење, холестерол и шеќер во крвта. Тие се богати со диетални влакна, особено со растворливи влакна како што е пектинот. Растворливите влакна помагаат во бавното варење, промовираат ситост и го стабилизираат нивото на шеќер во крвта со одложување на апсорпцијата на шеќерот во крвотокот.
Јаткасти плодови
Јаткастите плодови се богати со мононезаситени и полинезаситени масти, вклучувајќи ги и омега-3 масните киселини. Овие здрави масти се поврзани со подобрување на здравјето на срцето со намалување на нивото на ЛДЛ (лош) холестеролот и зголемување на нивото на ХДЛ (добар) холестеролот. Јаткастите плодови се добар извор на диетални влакна.
Јаткастите плодови како што се бадемите, оревите или ф’стаците се полни со хранливи материи, што нискиот гликемиски индекс ги прави добри за здравје и губење на тежината.