Има причина зошто оризот е меѓу најчесто јадените житарки во целиот свет. Исклучително е разновиден и може да се подготви на различни начини, дополнувајќи широк спектар на профили на вкус и јадења.
Покрај тоа, има огромен број видови за избор (околу 120.000). Food & Wine известува дека оризот сочинува неверојатна една петтина од вкупните калории потрошени на глобално ниво.
Белиот ориз е рафиниран ориз, што значи дека е мелен за да се отстрани надворешната лушпа, слоевите од трици и микроб. И покрај сеприсутноста, белиот ориз не е најпрепорачуван, поради начинот на кој се обработува, особено во споредба со неговиот похранлив братучед од цели зрна, кафеавиот ориз.
Можеби сте слушнале дека белиот ориз се опишува како „лоши јаглехидрати“ или извор на празни калории. Сепак, дали вреди да се прескокне целосно? Диететичарката Лорен Манакер ги објасни помалку познатите ефекти од јадењето ориз врз телото.
Можеби ќе имате повеќе енергија
„Белиот ориз е извор на јаглехидрати, кои се главно гориво на вашето тело“, вели Манакер. „Покрај тоа, многу видови бел ориз, барем во САД, се збогатени со витамини Б, кои исто така можат да помогнат во одржувањето на нивото на енергија.“
Според истражувањето објавено во списанието Nutrients, сите Б витамини, со исклучок на фолатите, се вклучени во барем еден чекор (ако не и повеќе) во системот за производство на енергија во клетката. Имајќи го тоа на ум, од суштинско значење е да се добие доза од секој витамин Б за да се постигне оптимално ниво на енергија. Покрај тоа, недоволниот внес на витамин Б ќе го лиши вашето тело од важна енергија, што потенцијално може да има негативно влијание врз вашето метаболичко и општо здравје.
Може да внесувате премногу арсен
Според Манакер, арсенот е микроелемент кој доколку се консумира често и во големи количини може да доведе до некои непријатни последици по здравјето.
„Арсенот е пронајден во оризот, па кога го консумирате ова зрно, можеби го внесувате тој елемент“, вели таа.
Иако белиот ориз има помала содржина на арсен од кафеавиот, сепак е важно да се избегне неговата прекумерна потрошувачка и да се ротираат различни зрна. Некои опции со помал арсен што вреди да се проба се амарант, киноа, булгур и просо.
Можеби ќе имате посилни коски
Излегува дека консумирањето бел ориз може да понуди големи придобивки во однос на зајакнувањето и целокупното здравје на коските. „Сите знаеме дека калциумот и витаминот Д се важни хранливи материи за здравјето на коските“, вели Манакер. „Но, една не толку позната хранлива материја за коските, манганот, се наоѓа и во белиот ориз“.
Можеби ќе бидете повеќе склони кон развој на метаболички синдром
„Иако се потребни повеќе податоци, некои студии укажуваат на поврзаност помеѓу потрошувачката на бел ориз и ризикот од метаболички синдром“, вели Манакер.
Според Клиниката Мајо, „метаболичкиот синдром е кластер на состојби кои се јавуваат заедно, зголемувајќи го ризикот од срцеви заболувања, мозочен удар и дијабетес тип 2“. Условите вклучуваат висок шеќер во крвта, вишок телесни масти околу половината, висок крвен притисок и абнормални нивоа на холестерол или триглицериди.
Една студија објавена во списанието Heart Asia сугерира дека оние кои консумирале најмногу бел ориз имале 30 отсто поголем ризик од метаболички синдром.