Ова е еден од наједноставните рецепти за чипс, кој има вкус, крцкавост и арома како од најексклузивните ресторани. Најдобро од се е што ви се потребни само две состојки.
Се што ви е потребно за правење на највкусниот чипс кој некогаш сте го пробале е компир и маслиново масло.
Најпрво исечете го компирот на две милиметарски тенки парчиња, а притоа измијте ги во вода. Ставете го во чинија и прелијте го со вода, а потоа сварете го додека не почне да врие не стане мек. Кога водата ќе почне да врие извадете го комприот од чинијата, исушете го и ставете го да се излади во фрижидер околу два часа.
Сега ставете маслиново масло во длабока фритеза и пржете го чипсот околу пет минути на 130 степени целзјусови. Уште еднаш да го вратите компирот назад во фрижидерот и оставете го уште два часа додека повторно не се излади.
Загрејте го маслото уште еднаш, овој пат на 180 степени, а потоа пржете го чипсот осум минути додека не добие златеникава боја.