Чизкејк од малина и бело чоколадо се подготвува за само половина час, без печење.
Едно од омилените задоволства во секое семејство, може да се направи на десетици начини. Денес откриваме нов начин што комбинира совршени вкусови на малина, бело чоколадо и сирење маскарпоне.
Со помош на овој рецепт, торта од луксузен хотел или слаткарница ќе биде на вашата маса:
Состојки на подлогата:
200 гр бисквити
120 гр путер
Состојки за крем сирење:
250 гр сирење маскарпоне
500 мл павлака за шлаг (незасладен)
250 гр крем сирење
100 гр сечкано бело чоколадо
50 гр шеќер во прав
1 лажичка екстракт од ванила
5 гр прав од желатин
Желе од малина:
200 гр свежи или замрзнати малини
50 мл вода
1 лажица шеќер
15 гр ванилин шеќер
1,5 лажички желатин
3 лажици вода од желатин
Глазура:
200 гр сечкано бело чоколадо
250 мл павлака
100 гр малини за украсување
Подготовка на подлогата:
Сомелете ги бисквитите во блендер и растопете го путерот.
Користете калап со димензии 26 см, па премачкајте го со малку стопен путер, а остатокот измешајте го со распаднатите бисквити.
Добро притиснете ја смесата за бисквити (со рацете или со дното на чаша) во калапот.
Желе од малина:
Во мал сад измешајте го желатинот со 3 лажици вода, па оставете го да отече 10 минути.
Варете малини со 100 мл вода, додадете шеќер и ванилин шеќер.
Потоа, тргнете ги малините од оган и измиксирајте ги или изблендирајте ги и додадете го желатинот додека се уште се жешки.
Мешајте додека желатинот целосно не се стопи.
Исцедете го сирупот од семето и оставете го да се олади.
Крем од сирење:
Измешајте 150 мл павлака за шлаг со желатин и загревајте до вриење, потоа тргнете ги од оган и додадете ги коцките од бело чоколадо.
Повремено мешајќи, оставете чоколадо да се стопи и да се излади.
Остатокот од павлаката изматете ја во шлаг.
Кога ќе се згусне, додадете маскарпоне, крем сирење, шеќер и екстракт од ванила и мешајте на средна брзина со миксер додека не се соединат состојките.
Постепено додавајте ја изладената павлака со чоколадо, мешајќи цело време.
Ставете половина од смесата со сирење во калап на мелените бисквити, израмнете и ставете во замрзнувач 20 минути.
Распоредете го сирупот од малина рамномерно на исцедениот и изладен крем со лажица.
Ставете го повторно во замрзнувач 20-30 минути додека желето не се стегне.