Предлог што да зготвите за денешниот ручек.
Потребни состојки:
½ шолја пилешки бујон
2 лажици сок од јаболка
4 лажици сенф
1 кг свинско месо
Сол и бибер
1 лажица маслиново масло
2 чешниња лук
1 лажица пченкарен скроб(густин)
2 лажици вода
Свеж магдонос
Начин на подготовка:
Во мал сад промешајте бујон, сок од јаболка и сенф. Посолете го свинското месо. Во голем сад загрејте масло на средна температура. Испржете го месото од двете страни и извадете го од тава. Потоа во тавата додајте го мелениот лук и пропржете. Додајте го сосот со сенф. Постојано мешајте. Откако ќе зоврие, намалете ја температурата и оставете да се вари 6-8 минути додека да испари половина од смесата.
Вратете го свинското во тава и пржете го 3-4 минути. Промешајте го густинот и водата додека да добиете убава смеса и сипете во тава. Откако ќе зоврие мешајте уште 2 минути или додека да се згусне. Наросете со ситно сечкан магдонос.