Што ќе се случи со вашето тело ако јадете две јајца за појадок секое утро?

За некои, јајцата се неопходен дел од појадокот, други ги избегнуваат поради потенцијално лош ефект на холестерол врз крвните садови. Сепак, јајцата имаат повеќе позитивни ефекти од негативните, пишува Брајтсајд. Секако, оптималната доза е 2-3 јајца на ден, а еве што може да се промени во вашето тело доколку ги консумирате умерено:
Мозокот е заштитен
Фосфолипидите кои обезбедуваат нормална комуникација помеѓу мозочните клетки се состојат од холин, соединение кое штити од губење на меморијата и е поврзано со подобрени други когнитивни функции. Холин, се разбира, се наоѓа во јајцата, а на телото му се потребни 2 јајца на ден за да биде богато со овој витамин.
Лутеинот го зачувува видот
Едно истражување открило дека пилешките јајца се богати со лутеин кој е одговорен за чист и остар вид. Неговиот недостаток поттикнува деструктивни промени во ткивото на окото, а видот се влошува неповратно.
Витамин Д апсорбира калциум
Ако една лажичка рибино масло на ден не е многу привлечен избор за вас, јадете јајца. Витаминот Д во јајцата помага во апсорпција на калциум кој, како што сите знаеме, ги зајакнува коските и забите.
Комплексот на витамин Б ја штити кожата, косата и црниот дроб
Биотин, витамин Б12 и сварливи хранливи протеини придонесуваат за зајакнување на косата и кожата, а споменатите фосфолипиди го стимулираат отстранувањето на токсините од црниот дроб.
Ризикот од кардиоваскуларни болести е намален
Порано постојано се споменуваше дека холестеролот во јајцата е штетен за крвните садови, но некои истражувања покажаа дека тој всушност е балансиран со фосфатидите, па затоа не е штетен за нашето здравје. Покрај тоа, јајцата содржат омега-3 масни киселини кои го намалуваат нивото на триглицерид, што исто така го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести.


Килограмите се топат
Американски научници заклучија дека јајцата за појадок во комбинација со нискокалорична диета се клучот за побрзо слабеење. Ова е затоа што јајцата нè одржуваат сити подолго време, па затоа не треба постојано да грицкаме нешто.
Ризикот од рак е намален
Гореспоменатата холин исто така го намалува ризикот од рак. Резултатите од оваа студија покажаа дека жените кои конзумирале јајца во тинејџерските години имаат 18 проценти помали шанси да заболат од рак на дојка.
Јајцата се добри за планирање на бременоста
Витаминот Б учествува и во формирање на полови хормони. Фолна киселина или витамин Б9 помага во формирање на еритроцити и нервни цевки на фетусот и го намалува ризикот од ментална ретардација на детето.
Стареењето се забавува
Холандски научници спроведоа истражување врз жени на возраст од 35 до 40 години и открија дека со конзумирање на јајца, дамките на нивната кожа исчезнаа, а тоа беше поцврсто. Што се однесува до мажите, брчките околу очите беа многу помалку видливи.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.