Иако се богати со холестерол, јадењето јајца кај поголемиот дел од луѓето нема да го зголеми неговото ниво.
Јајцата се наведени како една од најдобрите намирници за прв утрински оброк. Истражувањата покажале дека јадењето јајца ја зголемува ситоста, го намалува внесувањето на калории, а помага и во одржување на стабилното ниво на шеќер во крвта.
Антиоксиданси – јајцата се најдобар избор на холин, хранлива материја слична на витаминот Б, многу важна за здравјето на мозокот и џигетор. Покрај тоа содржат и лутерин и заексатин, антиоксиданси кои шо помагаат во спречување на болести, како катаракта и макуларна дегенерација.
Холестерол – иако се богати со холестерол, јадењето јајца во голема количина нема да го зголеми неговото ниво. Спротивно од тоа, јадењето јајца може да помогне во негово регулирање и да допринесе за здравјето на срцето.
Помагаат во губењето килограми – американски научници дошле до заклучок дека доколку јајцата за доручек ги комбинирате со нискокалорична диета, ќе ги изгубите килограите двојно побрзо.