Една нова студија покажа дека оние кои редовно консумираат месо имаат поголем ризик да заболат од низа болести.
Студијата, објавена во BMC Medicine, оди подалеку од претходните студии кои го поврзуваа внесувањето црвено и непреработено месо со болести како што е рак на дебелото црево.
Студијата спроведена на репрезентативен примерок ја испита врската помеѓу потрошувачката на месо и 25 вообичаени, неканцерогени болести како што се дијабетес, срцеви заболувања, болести на зглобовите и пневмонија.
Истражувачите од Универзитетот во Оксфорд следеле скоро 475.000 возрасни лица во Велика Британија кои биле примени во болници поради 25 вообичаени болести. Учесниците за околу осум години пополнија три прашалници за потрошувачката на месо.
Учесниците се сметаа за редовни месојади ако јадат месо три пати неделно или повеќе.
Оние кои редовно јаделе месо биле претежно пензионери, белци, Европејци или жени во менопауза и имале поголема веројатност да имаат повисок индекс на телесна маса, да пушат и да консумираат алкохол и да консумираат помалку овошје и зеленчук, влакна, риба и повеќе месо од живина, покажува студијата.
Покрај овие „штетни здравствени однесувања“, студијата открива дека оние кои редовно консумираат необработено црвено месо и преработено месо имаат поголем ризик од исхемично срцево заболување, пневмонија, дивертикуларна болест на дебелото црево, полипи на дебелото црево и дијабетес.
Авторите конкретно откриле дека секое дополнително внесување на 70 грама црвено и преработено месо на ден е поврзано со 15% поголем ризик од исхемично срцево заболување и 30% поголем ризик од дијабетес.
Студијата открива дека поголемиот внес на месо од живина е поврзан со поголем ризик од гастроезофагеален рефлукс, гастритис и дуоденитис, дивертикуларна болест, заболување на жолчното кесе и дијабетес.
Авторите велат дека луѓето кои редовно јадат месо имаат зголемен ризик од поголем индекс на телесна маса.
Сепак, поголемата потрошувачка на необработено црвено месо го намали ризикот од развој на анемија со дефицит на железо (ИДА), како и поголема потрошувачка на месо од живина.
Керен Папиер, главен автор на студијата, рече: „Одамна знаевме дека конзумирањето на необработено црвено месо и преработено месо веројатно е канцерогено и оваа студија е прва што открива ризик од 25 неканцерогени здравствени состојби во споредба со внесувањето месо во една студија.
Потребно е дополнително истражување за да се процени дали разликите во ризикот што ги забележавме во однос на внесувањето на месо ги одразуваат причинско-последичните врски и ако е така, во колкава мерка овие болести може да се спречат со намалување на потрошувачката на месо “.
Сепак, врската помеѓу потрошувачката на месо и помал ризик од анемија со дефицит на железо укажува на тоа дека луѓето кои не јадат месо „мора да водат сметка да внесат доволно железо преку диетални производи или додатоци“, додаде таа
На пример, „еден добар начин да се подобри апсорпцијата на железо во растителна храна (на пример, леќа) е да се комбинираат овие јадења со добар извор на витамин Ц (на пр. пиперки)“, рече таа.