Југословенски колач по кој воздивнуваат сите генерации: Старински рецепет за ванилици со џем од кајсии кои се топат во уста

Мирисот на свежо испечените ванилици е нешто што на многумина им ги враќа најубавите спомени. И кога немало ништо друго на семејната трпеза, нашите баби се снаоѓале доволно како би направиле некоја слатка закуска со која ги пречекувале гостите, но и семејствата.

Во продолжение од текстот ви пренесуваме токму еден таков, сочуван од заборав рецепт, како би се пренел и на некои идни генерации.

Еве што ви е потребно за највкусните старински ванилици со џем:
½ маст
8 лажици шеќер
1 кисело млеко
3 жолчки
1 прашок за печиво
Малку рендана кора од лимон
1 кг брашно
Малку шеќер во прав (за декорација)

Подготовка
Во еден сад измешајте ги сите состојки, а потоа со раце добро замесете го тестото да биде средно тврдо. Потоа на површината која сте ја намачкале со брашно, убаво замесете како би добиле тесто со дебелина на прст.
Потоа со мала чаша или калап за ванилици вадете ги топчињата и наредете ги на плех кој е премачкан со масло и брашно,
Печете околу 15 минути, а потоа извадете ги и премачкајте ги со џем од кајсија – па спојте ги.
Тркалајте ги во шеќер од прав, а потоа уживајте во нивниот совршен вкус.

Пријатно!

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.