Едно од нашите омилени задоволства е чоколадото. Претпочитаме млечно, но и црното чоколадо го заслужува нашето внимание. Со избор на квалитетен производ кој содржи најмалку 75% какао и помалку шеќер, ние се грижиме за нашето тело. Секако, не треба да претеруваме.
Еве 10 причини да го изберете црното чоколадо наместо млечното.
1. Го подобрува здравјето на срцето. Какаото е богато со флавоноиди, кои се исклучително корисни за срцето, помагајќи да се намали ризикот од срцеви заболувања, висок холестерол. Сепак, не претерувајте со потрошувачката на црно чоколадо.
2. Ризикот од рак е намален. Антиоксидантните својства на црното чоколадо можат да го намалат оштетувањето на клетките.
3. Потрошувачката на црно чоколадо може да го подобри протокот на крв во неколку важни области на мозокот, што пак води кон подобра будност и поефикасно справување. Исто така, го забавува процесот на стареење на мозокот.
4. Биланс на крвниот притисок. Какаото е богато со минералот магнезиум, кој помага во контролата на крвниот притисок. Но, ова е предвидено да не претерувате и воопшто може да се каже дека јадете здраво, вежбате.
5. Помошник во слабеење. Кога следите диета, најтешко е да го контролирате гладот за слатки. Едно или две коцки темно чоколадо,е нашето спасение, но освен што не отстапуваме од исхраната јадејќи парче торта, на пример, го намалуваме и целокупното чувство на глад. Поради високата содржина на какао.
6. Го подобрува расположението. Темното чоколадо може да биде пријатно задоволство. Ова се должи на стеаринска и палмитинска киселина, кои заедно со флавоноидите во какаото, помагаат да се зголеми невронската активност во делови на мозокот поврзани со задоволство, што прави да се чувствуваме добро.
7. Го намалува ризикот од мозочен удар, благодарение повторно на основните флавоноиди и секако доколку се консумира умерено.
8. Се бори со процесот на стареење. Неверојатните антиоксидантни својства на црното чоколадо можат да помогнат во борбата против процесите на предвремено стареење, како што се брчките, нарушената меморија, некои болести.
9. Го подобрува протокот на крв во горните слоеви на кожата. Ова се должи на магнезиумот и антиоксидансите што ни ги обезбедува какаото. Ова ја прави нашата кожа посјајна.
10. Го намалува распаѓањето на колагенот. Кога јадеме темно чоколадо во кое има голема количина какао, тогаш нашето тело ефикасно се бори со стресните хормони кои предизвикуваат распаѓање на колагенот, што доведува до појава на брчки.
Пронајдете не на следниве мрежи: ©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.