11 неверојатни факти за Марс!

Loading...

11 неверојатни факти за Марс!1. Во 2009 година, НАСА отворила конкурс за името на роверот кои ќе оди на Марс во 2011 година. На конкурсот имало над 9000 студенти кои аплицирале за натпреварот. Клара Ма, 12-годишното девојче од шесто одделение, го поднела победничкото име, љубопитност – “Curiositi”!
2. Во 1971 – НАСА го лансирала Маринер 9 во мисијата на Марс и со таа мисија Маринер 9 претставувало првото летало кое орбитира околу друга планета.
3. Бидејќи за патувањето до Марс ќе биде потребно многу време, астронаутите морале да одгледуваат своја храна за време на патот, и тоа е причината зошто тестовите за растењето на семиња и растенијата се започнати.
4. Постојат голем број на делови од Сончевиот систем кои го добиле своите имиња од познати објекти, предмети, луѓе или карактери од некои филм. Една од најпознатите карпи на Марс го добила името по цртаниот лик Јоги мечка. Имињата на карпите на Марс се имиња лесни за памтење, како што се Big Joe, Jazzy, Bug, Frog, Indiana Jones,Potato, Rolling Stone, Scooby Doo и други.

5. За разлика од Земјата, Марс има две месечини, Phobos и Deimos, откриени во 1877 година. Тие биле астероиди, но останале заробени во орбитите на Марс. Двете се именувани по личности од грчката митологија. Phobos е страв, додека Deimos е теророт.
6. Марс би можело да биде првата планета посетена од луѓето. Вселенското летало што би можело да не однесе таму ќе чини над 500 милијарди долари да се изгради. Патувањето ќе трае околу 16 месеци.
7. На 28 јуни, 1911 година, карпа од Марс, кој подоцна била именувана Nakhla влегла во атмосферата на Земјата и паднала во близина на Александрија, Египет.
8. Симболот за Марс е ист како богот на војната Марс. Симболот има копје и штит и претставува симбол за машки пол.

 
 
9. Ако сакате да одите на Марс со вашиот автомобил и да возете околу 100 км / ч во просек, тоа ќе потрае 256 години и 198 дена да стасате таму од вашиот дом.
10. На Марс му се потребни 687 дена за да го заокружи сонцето, што е и причината зошто сезоните таму трајат 2 пати повеќе од оние на Земјата.
11. Првиот човек што го открил Марс бил Галилео Галилеј во 1609 година.1. Во 2009 година, НАСА отворила конкурс за името на роверот кои ќе оди на Марс во 2011 година. На конкурсот имало над 9000 студенти кои аплицирале

loading...
Loading...