Драконски казни за сообраќајни прекршоци воведени во Црна Гора

Казни од 30 до 2.000 евра за сообраќаен прекршок се предвидени со новиот Закон за безбедност во сообраќајот, што од недела почнува да важи во Црна Гора.

Доколку возачот и патниците во автомобилот не се врзани со сигурносниот појас, казната изнесува од 40 до 100 евра, а непоседувањето на флуоресцентен елек ќе се казнува од 30 до 80 евра.
Полицијата ќе толерира алкохол во крвта до 0,3 промили, наместо досегашните 0,5 промили, а над таа граница се предвидени казни.
Доколку кај возачот биде измерено од 0,3 до 0,5 промили алкохол, ќе треба да плати до 200 евра, а за над 0,5 промили следува одземање на возачката дозвола и казна од 2.000 евра или затвор од 60 дена.
За претекнување колона возила казната е до 450 евра, а преку полна линија до 300 евра. Казна до 150 евра е предвидена доколку на предното седиште се превезува дете помладо од 12 години, а од 30 до 80 евра ќе се казнува доколку дете до пет годишна возраст не се вози на посебно, сигурносно седиште.
За непоседување зимска опрема од средината на ноември до крајот на март е предвидена казна од 150 евра.
Посебно ригорозни се казните за пречекорување на дозволената брзина на движење. Така казните за пречекориување од 30 до 50 во населено место и од 50 до 70 km/h вон населено место ќе се движат до 450 евра, а за поголеми пречекорувања се предвидени казни до 2.000 евра.
Должност на црногорските возачи со новиот закон е и поседувањето на европскиот извештај за сообраќајни незгоди, а неговото немање ќе се казнува од 40 до 200 евра.

Пронајдете не на следниве мрежи: