Талин – првата европска престолнина со бесплатен градски превоз

Loading...

Бесплатни автобуси за намалување на движењето на возилата – Талин е првата европска престолнина, која воведе бесплатен градски превоз за сите свои жители, за да го намали сообраќајниот метеж и загадувањето. Од почетокот на годината жителите на естонскиот главен град треба да заверат нова зелена карта, качувајте се во автобус, трамвај или тролејбусите, но самото возење е бесплатно.

„Тоа сеуште е многу ново, редовно заборавам да го направам”, вели 19-годишниот Павле Илмјарв, качувајте се во автобус број 5 во центарот на Талин.
„Претходно имав месечна карта и немаше потреба да ја заверувам секој пат. Но нема да се жалам, бесплатен превоз е нешто супер практично, многу ми се допаѓа”, додава младиот човек.
Од бесплатниот превоз може да имаат корист околу 420.000 жители на Талин. Единствено личната магнетна картичка што го потврдува жителството во градот чини 2 евра.
„До идејата дојдовме пред точно пред една година и уште во првите недели утврдивме дека бројот на луѓето кои користат градскиот транспорт, беше зголемен, па одлучивме да го зголемиме бројот на автобусите”, изјави заменик-градоначалникот на Талин, Таави Аас.
„Половина жители на градот веќе го користеле новиот систем“, додаде тој.
Но, за општината бесплатниот превоз има своја цена.
„Оваа година нема да добиеме 12,4 милиони евра кои доаѓаат од продажбата на билетите за градскиот превоз, сума која покриваше околу 23 отсто од вкупните трошоци за градскиот транспорт во Талин”, изјави Тоомас Пирн, портпарол на општината.
„Дел од оваа сума се компензира со зголемување на обемот на даноците поврзани со пристигнувањето на нови жители. Минатата година населението на Талин порасна со 3.686 лица и продолжува да се зголемува”, додаде тој.
„Се надеваме дека ќе го ограничиме бројот на подвижни автомобили во градот и на тој начин да го намалиме загадувањето на воздухот. Истражувања покажаа дека автомобилите најмногу го загадуваат Талин”, изјави Пирн.
Во моментов, сепак е премногу рано да се зборува за конкретни резултати.

 

Макфакс

loading...
Loading...